Näin toimit kuntorasteilla

Ennen suoritusta

 1. Saavu paikalle klo 17:00 - 18:30. Alkuhetket ovat kaikkein ruuhkaisimmat. 
  Käytä mieluusti kimppakyytiä, sillä pysäköintitilasta on usein pulaa.
 2. Valitse mallikartoista itsellesi sopiva ratavaihtoehto.
 3. Osta haluamasi radan kartta ja vuokraa tarvittaessa vuokraemit
  Kartanmyynti
  Kuntorastikartta
  Radat on painettu valmiiksi karttoihin eli erillisiä rastimääritteitä ei ole. Jos kartat kuitenkin loppuvat, niin piirrä oma ratasi karttaan, jossa on kaikki rastit. Mallikartan kohdalta löydät ko. radan rastimääritteet.
 4. Jos rataa ei ole valmiina kartassa, niin yhdistä kartalla olevista rasteista valitsemasi rata mallikartan tai rastikoodien mukaisesti.
  Rastimääritteiden kanssa voit mennä hieman sivummalle ruuhkasta piirtämään oman karttasi.
 5. Ilmoittaudu AINA lähdössä olevalle toimitsijalle.
  Lähtöpaikalla Emit-korttisi (oma tai vuokra) luetaan koneelle ja suunnistajan tiedot tarkistetaan ja tarvittaessa lisätään tai korjataan. Samalla järjestelmään jää tieto siitä, että suunnistaja on lähdössä maastoon. Jollet halua ajanottoa, niin kerro se toimitsijalle Emit-korttia luettaessa. K-pisteellä (0-leimaus) ei siis enää tarvitse kirjoittaa nimeä eikä muita tietoja paperille.
 6. Jos suunnistat ilman Emit-korttia.
  Kerro lähtöpaikalla toimitsijalle nimesi. Toimitsija merkkaa nimesi lähtökoneelle, jotta maalissa voidaan varmistaa, että kaikki lähtijät ovat tulleet pois metsästä. 
 7. Laita Emit-korttisi K-pisteellä olevaan ns. nollausleimasimeen ja pidä siinä muutama sekunti (neljä valon välähdystä), jolloin aikaisemmat suoritukset poistetaan. Kun nostat kortin, aikasi alkaa juosta.

Suorituksen aikana

 1. Leimaa Emit-kortilla ratasi rastit oikeassa järjestyksessä.
  Pihat ja viljellyt pellot on kiellettyjä alueita, niille suunnistaja ei mene.
 2. Maalissa ajanotto katkeaa, kun leimaat Emit-kortin maalileimasimessa

Suorituksen jälkeen

 1. Ilmoittaudu maalissa AINA riippumatta siitä, onko emit-korttia tai otetaanko aikaa!
  Maalitoimitsija lukee leimaustiedot Emit-kortiltasi maalikoneelle tulosten kirjausta varten. Samalla tulostetaan rastiväliajat ja loppuaika kuitille, jonka saat mukaasi jälkipeliä varten.
  Huom! Myös niiden, joille EI OTETA AIKAA tai jotka suunnistavat ILMAN Emit-korttia, on käytävä ilmoittautumassa maalitoimitsijalle, koska huolehdimme siitä, että kaikki metsään lähtijät myös tulevat sieltä pois! Jos et käy ilmoittautumassa, odotamme ja etsimme sinua turhaan.
 2. Tulokset netissä.
  Kotona seuraavina päivinä näet tuloksesi ja rastiväliaikasi internetistä. Voit myös piirtää reitinvalintasi Reittihärveliin itsesi ja muiden ihmeteltäväksi.
  Jos et halua nimeäsi nettiin niin muista kertoa siitä maalitoimitsijalle.

Jos sinulla on rastipaikalla radoista, toiminnasta, suunnistuksesta, kompassin käytöstä tms. kysymyksiä, voit aina kääntyä järjestäjien puoleen.

Kertaus:

 1. Osta kartta.
 2. Ilmoittaudu AINA lähtötoimitsijalle.
 3. Tyhjennä emit-korttisi leimaamalla emit 0-leimasimella (K-piste).
 4. Kierrä valitsemasi rata.
 5. Leimaa emit-korttisi maalileimasimella.
 6. Ilmoittaudu AINA maalitoimitsijalle.

Kuntorastien turvallisuus

Vaikka kuntosuunnistajat osallistuvatkin kuntosuunnistustapahtumiin omalla vastuullaan (Lähde: Suunnistusliiton harrastesuunnistuksen vakuutusturva), niin Suunta Jyväskylä haluaa omalta osaltaan huolehtia siitä, että kuntosuunnistustapahtuman päättyessä kaikki maastoon lähteneeksi kirjautuneet suunnistajat saadaan myös kirjattua maastosta pois. Jotta vältymme turhilta etsinnöiltä ja katoamistapauksessa jopa etsinnän käynnistämiseltä viranomaisten toimesta, niin suunnistajan tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Maali suljetaan kaksi tuntia lähdön sulkeutumisen jälkeen eli yleensä maali suljetaan kello 20:30.
 2. Tule siis pois maastosta maalin sulkeutumiseen mennessä ja muista maalileimauksen lisäksi ilmoittautua maalitoimitsijalle, jotta järjestelmään saadaan tieto myös siitä, että suunnistaja on tullut pois maastosta.
 3. Maalitoimitsijalle on ilmoittauduttava AINA riippumatta siitä, otetaanko suorituksesta aikaa tai onko emit-korttia.
 4. Mikäli maastossa on järjestelmän tietojen perusteella maalin sulkeutuessa vielä suunnistajia käynnistää seura etsintätoimenpiteet
 5. Mikäli seuran oma etsintä ei tuota tulosta, niin seura tekee suunnistajasta katoamisilmoituksen yleiseen hätänumeroon

Jos et ehdi rasteille torstaina

Kartta on mahdollista ostaa torstain jälkeen myös Partioaitasta (osoite Kauppakatu 24), ja voit käydä kiertämässä radan haluamanasi aikana. Kartan hinta Partioaitassa on kuusi euroa ja maksu on suoritettava käteisellä tai maksukortilla, kausi- ja sarjakortit eivät kelpaa.

Rastiliput pyritään pitämään sunnuntaihin klo 16.00 saakka metsässä, pois lukien puisto-, sprintti- ja korttelirastit, jolloin rastiliput joudutaan keräämään jo samana iltana pois. Myös muilla kerroilla asutuksen lähistöllä olevat rastit saatetaan kerätä pois ennen sunnuntaita.