12.01.2018

Sprintticupin toinen osa Lutakossa la 13.1.

Sprintticup avattiin loskaisessa Mattilanniemessä viikko sitten, ja tämän viikon lauantaina kirmataan pikkupakkasessa Lutakon kortteleissa. Edellisen osan tulokset ja kaikki muu tarpeellinen on tarjolla kisasivuilta. Jos vielä epäröit mukaan lähtemistä, lue seuraava ja katso mallikartta viime huhtikuun kuntorasteilta.

Kenelle sprintticup sopii?

Kaikille, jotka jaksavat edetä n. 2-3 kilometrin pituisen radan vähintään kävellen. Juostakin saa.

Miksi lähtisin?

Sprinttisuunnistus on hauska ja tehokas kuntoilumuoto. Tuttukin alue näyttää ihan erilaiselta, kun sitä katsoo kartalta. Vaikkei mukaan tarvitse lähteä kilpailumielessä, usein vauhtikin nousee ja kunto kasvaa, kun rastien etsiminen vie huomaamatta mukanaan. Mukaan voi lähteä yksin tai kaverin kanssa.

Mitä tarvitsen mukaan?

  1. Pitävät ulkoilujalkineet. Lyhin/nopein reitti rastilta rastille menee usein hiekoittamatonta aluetta pitkin.
  2. A4-kokoisen karttamuovin (tosin sellaisia saattaa järjestäjältäkin löytyä).

Kompassia et välttämättä tarvitse, mutta voit ottaa sen mukaan, jos sinulla on sellainen – saat samalla harjoiteltua kartan suuntaamista kompassin avulla. Lisää koulutusta saat tarvittaessa keväällä aikuisten Jukola-koulusta tai lasten suunnistuskoulusta.

Ajanotto toimii emit-kortilla (ks. kuva), ja sellaisen saa tarvittaessa vuokrattua järjestäjältä muutamalla eurolla. Järjestäjä myös neuvoo mielellään, miten emitiä käytetään, kun vaan kerrot olevasi asialla ensimmäistä kertaa.

Mitä teen, kun tulen paikalle?

Mene ostamaan kartta. Kartanmyyntipaikka on säästä riippuen vaalivirkailijoiden tiskiä muistuttava huojuva pöytä, epämääräisen näköinen auton takakontti tai muu paikka, jonka ympärillä pyörii porukkaa. Sano ”päivää” ja kerro haluavasi mukaan suunnistamaan. Jos kerrot olevasi paikalla ensimmäistä kertaa, sinua ohjeistetaan tarkemmin. Tarjolla on kaksi karttaa, joista voit ottaa vain toisen (5 €), mutta kannattaa jo suoraan maksaa molemmat (10 €), koska ensimmäisen kierrettyäsi haluat kuitenkin kiertää myös toisen radan. Suunta Jyväskylän jäsenille tapahtuma on ilmainen. Ratapituudet ja muutkin tarkemmat tiedot näet kisasivulta jo ennakkoon.

Miten lähden liikkeelle?

Laita emit-korttisi lähtöleimasimeen ja odota, että leimasimessa oleva valo välähtää vähintään kolme kertaa. Jos ei välähdä, ilmoita asiasta järjestäjälle, jotta saat uuden kortin. Suoritusaikasi lähtee juoksemaan, kun nostat emit-korttisi pois. Sprintticupissa lähtöleimasin sijaitsee kartalla siinä paikassa, jossa on kolmio. Sitten vaan pohtimaan nopeinta reittiä kohti ensimmäistä rastia. Kartan mittakaava on 1:4000 eli yksi sentti kartalla vastaa 40 metriä maastossa.

Mitä pitää tietää suunnistuksen aikana?

  1. Huomioi muut. Sprinttisuunnistajat haluavat pitää yllä lajin hyvää mainetta, joten anna tietä muille, olivat he sitten liikkeellä autolla, jalan tai pyörällä. Liikut omalla vastuullasi.
  2. Muista kielletyt alueet. Kartassa on runsaasti oliivinvihreää väriä, ns. tonttivihreää, erityisesti rakennusten ympärillä, ja se on ehdottomasti kiellettyä aluetta, samoin tummanvihreällä merkityt pensasaidat ym. Lisäksi violetilla poikkiviivoituksella merkityt tiet ja alueet ovat kiellettyjä. Kielletylle alueelle ei saa mennä edes silloin, kun kukaan ei näe tai sinne johtaa jonkun muun tekemät jäljet lumihangessa.
  3. Rastille tullessasi tarkista ennen emit-kortin asettamista leimasimeen, että olet oikealla rastilla. Rastimääritteissä, eli karttaan painetussa pikkutaulukossa (ks. kuva), on ensimmäisenä rastin järjestysnumero ja sen jälkeen rastikoodi eli numerosarja. Jos olet oikealla rastilla, rastipukissa on sama koodi kuin kartan pikkutaulukossa. Riittää, että käytät kortin leimasimessa, eli kolme välähdystä tarvitsee odottaa vain lähtöleimasimella. Kartan taulukossa eli rastimääritteissä on myös tarkentavia tietoja rastin sijainnista, joita voit hyödyntää tarvittaessa.
  4. Lopuksi muista leimata myös maalileimasimella, ja sen jälkeen mene ilmoittautumaan kartanmyyntipisteen toimitsijoille. Tulokset ja väliajat tulevat nettiin myöhemmin samana päivänä.

P.s. Suunta Jyväskylän nuorten ja aikuisten jäsenmaksu vuodelle 2018 on vain 30 €. Siispä kannattaa liittyä jäseneksi heti vuoden alusta, ja jäsenmaksu maksaa itsensä takaisin jo sprintticupin aikana. Lisätiedot jäseneksi liittymisestä löydät jäsensivuilta.

Tervetuloa aloittamaan suunnistuskautta Suunta Jyväskylän sprintticupiin!